Биологија секција

Прича о морским звездама

Био једном један мудрац који је одлазио на обалу океана да би тамо писао. Имао је обичај да, пре него што почне свој рад, шета по плажи. Једном, шетајући обалом, погледао је преко плаже и видео људску прилику која се кретала као да плеше. Насмешио се самом себи на помисао да би неко плесао и тако кренуо брже да би стигао тамо. Док се приближавао, приметио је да је то младић, и да оно што ради уопште није плес. Младић се сагињао, узимао нешто мало са плаже и бацао у океан. Још више му се приближио и рекао:

- Добро јутро! Смем ли да питам шта радиш?

Младић је застао, погледао га и одговорио:

- Бацам морске звезде у океан.

- Онда морам да питам зашто бацаш морске звезде у океан? – упитао је мудрац помало збуњен.

Младић је одговорио:

- Сунце је изашло и долази осека. Ако их не бацим у воду, угинуће.

Кад је ово чуо, мудрац је одговорио:

- Али, младићу, зар не схваташ да је плажа дуга миљама, а да су звезде свуда, дуж сваке миље? То што радиш не значи ништа!

Младић се сагнуо, узео још једну морску звезду и бацио је у океан. Док је падала у воду, рекао је:

- За ову значи.

„Бацач звезда“

Лорен Ајсли (1907-1977)


 

... свако ко је доживео и дубоко осетио ову причу спреман је за БИОЛОШКУ СЕКЦИЈУ


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Осам истина о дрвету

 1. Шуме прекривају 31 одсто копнене површине планете

Прекривена водом, песком, ледом, травнатим површинама и великим зеленим оазама, Земља би посетиоцима из свемира изгледала као рајски камен усред универзума. Но, у ранијим геолошким епохама наша планета није била прекривена шумом. Тек након што су стабла населила све меридијане, Земља је постала идеално станиште за бујање живота.

2. Током последњих десет година трајно је ишчезло око пет милиона хектара шума

За само десет година, од 2000. до 2010, нестало је 13 милиона хектара шуме, а настало је само око 7,8 милиона хектара нових шума. Површина пошумљених подручја се из године у годину највише смањује у Латинској Америци и Африци.

3. У шумама живи чак 80 одсто целокупног биљног и животињског света на Земљи

Шуме су пресудне за одржање биодиверзитета на планети. Оне представљају станиште не само за стабла него и за бројне животиње и биљке. Како ишчезавају шуме, трајно изумре и на хиљаде других врста биљног и животињског света.

4. Живот више од 1,6 милијарди људи зависи од шума

Људи су у прошлости у много већој мери зависили од крчења шума, но, и данас петина света живи од шуме, где, иначе, живи 300 милиона људи. Ако нестану шуме, сви ти људи ће остати без дома.

5. Шуме су значајан привредни ресурс

Годишњи обрт у послу са шумама износи 327 милијарди долара. Готово 30 одсто шума данас се користи за добијање разних производа од дрвета.

6. Атмосфера и клима на Земљи пресудно зависе од пошумљености

Шуме су значајан фактор за климатске прилике. Такође, без шума не би било довољно кисеоника на планети, јер су оне буквално њена плућа. Посебно су значајне примарне, односно тропске шуме, које чине чак 36 одсто светских шума, али оне и најбрже ишчезавају.

7. Уједињене нације су 2011. годину прогласиле Међународном годином шума

Процедура да се 2011. прогласи Међународном годином шума покренута је још 2005. године и то на иницијативу наших суседа, Хрватске. Одлука о томе је коначно донета резолуцијом Генералне скупштине УН-а, у децембру 2006. 

8. У прославу године шума укључио се велики број држава

Током те године, широм света су, под логоом Међународне године шума, организоване активности које су акценат стављале на едукацију о добробити и значају који шуме имају.