почетна

ДОБРО ДОШЛИ НА СТРАНИЦУ "Шта знаш о саобраћају".

 

Улога, значај и историјски развој саобраћаја

 

Праисторијски човек се стално селио, тражећи ново место где ће се настанити.

Испочека је сам носио своју имовину, а како су раздаљине постајале све веће, морао је себи олакшати селидбу. Кретање је постало много лакше са проналаском точка, израдом запрежних кола које су вукле животиње. То је биo почетак копненог саобраћаја. Такав вид саобраћаја се задржао све до појаве мотора са унутрашњим сагоревањем (који су у данашњим аутомобилима).

Дупљајска колица

Први ауто био је на парни погон, који се кретао брзином од око 5km/h, и направио га је француз Никола Кињо у другој половини 18.века (око 1770 год.).

Први аутомобил са СУС мотором израдио је Карл Бенц, 1866.год.,  максимална брзина је била 17 km/h.

1880. године десила су се два важна открића: бензински мотор и гума напуњена ваздухом.

1883.године Дебутвил је уградио први бензински мотор у аутомобил.

Крајем 19. века Хенри Форд је осмислио аутомобил са двоцилиндричним бензинским мотором. Кренула је масовна производња,   а модел Форд Т произведен је у 2000 000 примерака и проглашен је за аутомобил 20. века.

Развој воденог саобраћаја

Човек је прво користио стабла која су плутала по води да би савладао водене препреке. Дубљењем дрвета је начининио први чамац. Повезивао је стабла у једну целину и тако добијао сплавове.  Касније прави бродове који су покретани веслима, потом су користили једра за покретање бродова са једним јарболом, па са три јарбола. Појавом парних машина прешло се израду пароброда који су у прво време користили за погон бочни точак. Значајн напредак је направљен појавом дизел мотора који је омогућио даљи развој бродова. У новије време се праве бродови на нуклеарни погон.

пароброд

 

              

брод

Развој ваздушног саобраћаја

Први успешни летови су обављени почетком 19. века и то у балонима који су пуњени гасовима лакшим од ваздуха. Први лет авионом су остварили браћа Рајт 1903. године у авиону сопстевене конструкције, а лет је трајао 12 секунди.Чарлс Линдберг је прелетео 1927. године Атлански океан и пут од Њујорка до Париза тј. 5800 км јепрелетео за 33 сата.

После 2. светског рата је посебно изражен развој авио индустрије, где су авиони постали веома удобни за превоз путника уз повећану сигурност и безбедност. Контрола лета се врши уз помоћ центара са радарским системом осматрања.

 

Човек се није задовољио само освајањем ваздушног простора који ми називамо небо. Последњих деценија сведоци смо успешних летова ван наше планете.Човек је успешно извео експедицију спуштања на Месец са људском посадом и експедиције на Марс и друге планете без људске посаде. Израђена је прва међународна станица која врши истраживања свемира.

7600_medjunarodna-svemirska-stanica-02-fonet_f

Развој железничког саобрћаја

Првобитни облици железничко саобраћаја су се користили у 16. веку за извлачење руде из рудника у Немачкој и Енглеској, а за то су направљена теретна кола која су вукли коњи по примитивним шинама. Открићем парне машине (Џемс Ват 1790. године) железнички саобраћај почиње да се развија.

Почетком 19. века  Стивенсон је користећи принцип рада парне машине, конструисао парну локомотиву која се кретала по шинама., а могла је да повуче знатно већи терет од коња.

Прве локомотиве су биле на парни погон, после су прављене  локомотиве са дизел мотором и електричне локомотиве. Данас  железнички саобраћај постаје модернији и постижу се велике брзине, а праве се и лебдећи возови практично лебде по једној шини.